lördag, november 14, 2015

Morotskaka

 

Barnen älskar morotskaka så den brukar vi baka ofta. Den är saftig och smakfull. 

Kaka:
4 st (ca 200 g) morötter
1 dl (ca 75 g) sötmandel, valnötter eller hasselnötkärnor
2 st ägg
2 dl socker
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk malen kardemumma
1 tsk vaniljsocker
0.5 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
1 dl olja
2 msk kokosflingor

Glasyr:
150 g philadelphia ost naturell
60 g mjukt smör
4 dl florsocker
1 msk pressad citron eller pressad lime
1 msk riven citron eller limeskal
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Kakan:
Skala morötterna. Skär morötterna i mindre bitar och lägg dem i en matberedare. Häll i mandeln. Kör ca 30 sek så att det blir finhackat. Tillsätt ägg och socker. Kör ca 30 sek med matberedaren. Häll ner oljan i smeten. Blanda kanel, ingefära, vaniljsocker, bikarbonat, bakpulver och vetemjöl i en bunke. Häll ner i smeten och blanda.
Smöra en form, ca 1 ½ liter, och strö över kokosflingor. Grädda morotskakan i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 45 min. Låt stå och kallna. Lägg upp morotskakan på ett serveringsfat.

Glasyren:
Vispa alla ingredienser krämigt. Bred glasyren över den kalla morotskakan med en kniv.

Servera! Förvara morotskakan i kylskåp.

söndag, november 01, 2015

Ifylld kyckling




Genom att fylla kycklingen med kanelkryddad fyllning av bland annat ris, nötfärs, russin och mandel blir kycklingen saftigare och festligare.

Till 4 portioner:
1 hel kyckling
Marinad:
1 dl olja
2 tsk salt
1 tsk svart peppar
1 tsk ingefära
saft från 1 citron
Fyllning:
1 dl basmatiris
1 krm kanel
1 krm salt
1 dl vatten (eller 1,5 dl kycklingbuljong)
1 dl nötfärs
½ dl skållad mandel
½ dl russin
2 tsk olja

Gör så här:
Skölj kycklingen. Rör ihop marinaden och häll på kycklingen. Ställ kycklingen i kylen i ca 2 timmar, ju längre desto bättre.
Fyllning: Tvätta riset och lägg det i blöt i ca 10 minuter. Häll bort blötläggningsvattnet. Värm oljan. Stek riset lite lätt tillsammans med salt. Tillsätt vatten. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda tills vätskan kokat bort. Bryn färsen. Värm oljan. Häll i mandeln och stek under omrörning tills de får gyllenbrun färg. Sänk temperaturen och häll i russin, kött och kanel och rör om. Tillsätt ris och blanda väl.
Fyll den marinerade kycklingen med fyllningen. Använd tandpetare för att stänga igen kycklingen. Ställ kycklingen tillsammans med marinaden i en ugnsfastform med lock. Laga i ugn på 200 grader i ca 1 timme. Ta bort locket och ställ ugnen på grillning i ca 15 minuter eller tills kycklingen är gyllenbrun.
Servera gärna med sallad.