Bamia är den mest traditionella irakiska grytan gjord på grönsaken okra och lammkött. Okran utsänder ett ämne som gör att soppan tjocknar. Försök att få tag i små okra. Servera grytan med ris och bröd. Jag gillar att äta den med gul lök skivad i halvringar som serveras vid sidan om tillsammans med grön paprika.
Till 4 portioner:
400 g okra (färsk eller fryst)
4-5 bitar framdel av lamm med ben
5 msk olja
2 msk tomatpuré
2 msk salt
5 skalade vitlöksklyftor
2 msk citronsaft
1 finhackad gul lök
3 hackade tomater
2 l vatten
Gör så här:
Häll vatten och kött i en kastrull och koka
upp. Sänk värmen och låt sjuda i ca 45 minuter. Ta bort skum som kommer upp
till ytan. Ta upp köttet och spara köttbuljongen.
Om okran är färsk:
Värm oljan och stek köttbitarna och löken
under omrörning. När köttet fått en fin stekyta, tillsätt 1-1,5 liter köttbuljong
och okra. Komplettera med vatten om volymen köttbuljong är mindre. Låt sjuda i
ca 20 minuter. Tillsätt tomatpuré, tomater, vitlök och
salt och rör om. Låt sjuda med lock i ca 50 minuter.
Om okran är fryst:
Värm oljan och stek köttbitarna och löken under omrörning. När köttet
fått en fin stekytan tillsätt tomatpuré och stek blandningen.
Tillsätt tomater och salt och rör om. Tillsätt 1-1,5 liter köttbuljong.
Komplettera med vatten om volymen köttbuljong är mindre. Låt sjuda med lock i
ca 20-25 minuter. Tillsätt okra, citronsaft och vitlök. Låt sjuda i ca 30
minuter.