onsdag, september 24, 2014

Mammas äppelpaj


Äpple är underbar frukt och man kan göra mycket gott med det. Min mamma brukar göra äppelpaj enligt följande recept:

Fyllning
5 st. äpplen
1 msk kanel
5 msk socker
1 dl valnötter
Deg:
3 dl vetemjöl
100 g smör, rumstemprerat
½ dl kallt vatten

Lägg mjölet i en bunke och arbeta in smöret med fingertopparna tills det hela blir en smulig massa. Tillsätt vatten och blanda till en fast deg. Stjälp upp på lätt mjölat yta och forma degen till en boll. Svep degen i en plastfolie och ställ i kylskåp i 20 minuter. Under tiden skala äpplen och skiva till klyftor. Lägg klyftorna i en gryta tillsammans med kanel och socker. Låt puttra under lock i ca 15 minuter.

Pensla pajformen med smält smör eller olja. Kavla ut degen så den blir stor nog att täcka formens botten och sidor (inklusive 4 cm överhäng). Lägg försiktigt över den i formen och jämna till kanterna.  Kavla ut degresterna till en avlång kaka och skär den i långa, 1 cm breda remsor med vass kniv. Häll äppelfyllningen i pajskalet. Lägg i valnötter. Väv ihop degremsorna i ett gallermönster över pajen, börja i mitten och arbeta utåt. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 30 minuter eller tills degen har lite färg. Servera pajen ljummen eller kall tillsammans med glass, vaniljsås eller vispad grädde.



onsdag, september 17, 2014

Börek med köttfärs


Barnen var sugna på börek häromdagen så vi gjorde det. Börek är godast om man äter de färska. Det är ett utmärkt rätt till meze. Ingredienser till ca 25 st.

olja till stekning
Skalet:
2½ dl vetemjöl
1 msk potatismjöl
7 dl vatten
3 ägg
1 tsk salt
3 msk olja
Fyllning:
250 g nötfärs
1 msk olja
½ tsk irakisk kryddblandning
½ dl finhackad bladpersilja
½ tsk salt 

Gör så här:
Fyllning: Stek färsen i olja i stekpanna. Rör i kryddor, persilja och salt.
Skal: Vispa ut mjölet i 3 dl vatten till en slät smet. Vispa i resterande vatten, ägg, salt och rapsolja. Grädda 25 väldigt tunna pannkakor, ca15 cm i diameter. Låt dem kallna.
Börek: Lägg en matsked av fyllningen på ytterkanten. Vik in två sidor och rulla en cylinder. Fyll en stekpanna rikligt med olja och värm. Använd gärna en mindre stekpanna så går det åt mindre olja. Lägg böreken i den varma oljan och stek på varje sida tills de är gyllenbruna. Låt rinna av på hushållspapper.

tisdag, september 09, 2014

Köttfärslimpa med ost

 

Den här köttfärslimpan är min favorit. Ju mer osten smakar desto goda blir köttfärslimpan. Till 4 personer behöver du:


750 g nötfärs
1 msk ströbröd
½ dl mald havregryn
½ dl mjölk
1,5 dl stark hårdost med god smak, tärnad
1 msk salt
1 msk hackad färsk timjan
1 tsk svart peppar

Gör så här:
Blanda havregryn, ströbröd, salt, peppar och timjan. Tillsätt mjölk och låt svälla i ca 10 min. Blanda i färsen och blanda till en jämn smet. Blanda i osttärningarna. Smörj en ugnsfast form. Forma en limpa av smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-40 min i 175°. Låt limpan vila i 5-10 min. Servera med kokt potatis eller potatismos, sallad och tsatsiki.

tisdag, september 02, 2014

Apelsinchokladkaka


En riktigt mastig chokladkaka med smak av apelsin. Bananen gör att chokladkakan får det där lilla extra. Servera kaka med vispad grädde eller vaniljglass. Kakan smakar ännu godare dagen efter. Receptet är min kreativa syrrans påhitt, tack Susan!

2 dl socker
2 bananer
½ apelsin
200 g smör
2 dl kakao
2 ägg
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
 valnötter till garnering
kokosflingor till formen

Gör så här:
Värm ugnen till 200°C. Vispa socker och smält smör. Tillsätt ett ägg i taget och vispa poröst. Tillsätt kakao och vaniljsocker. Riv apelsinskalet och pressa ut saften. Mosa bananer och häll i smeten tillsammans med apelsinjuice och skal. Blanda vetemjöl och bakpulver och hälla i smeten. Blanda väl. Smöra en form och strö kokosflingor. Häll i smeten och dekorera med valnötter. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 – 40 min. Låt svalna.