söndag, februari 24, 2013

Ostgifflar - Leffe chämirra


Ostgifflar är utmärkta att ta med på picknick eller servera som plockmat. Det går utmärkt att lägg de i frysen. Fyllningen till gifflarna kan varieras. De här gifflarna är fyllda med lagrad ost.



Det här behöver du till cirka 40 gifflar:
50 g smör
2,5 dl ljummen mjölk
1 dl ljummet vatten
1 dl olja
1 tsk salt
13-14 dl vetemjöl
2 msk torrjäst för osötade degar
3 tsk socker
2 ägg
Fyllning:
6 dl riven ost, gärna lagrad
Garnering:
1 uppvispat ägg

Gör så här:
Vispa äggvitan. Tillsätt äggulan och vispa lite till. Blanda mjölk, vatten, socker och olja. Tillsätt jäst och blanda. Tillsätt ägg och blanda. Tillsätt mjöl under omrörning (använda gärna bakmaskin).
Degen ska bli smidig och ta inte mer mjöl än vad som behövs, utan spara ev. lite till utbakningen. Låt degen jäsa under handduk i cirka 30 min. Knåda degen och låt vila under ca 15 min. Ta sedan ut degen på mjölat bakbord. Dela degen i 8 delar. Kavla ut varje del till en rund kaka, som delas i 8 trekanter. Lägg ost på varje trekant och rulla ihop mot mitten till gifflar. Sätt ugnen på 250° och låt gifflarna jäsa i ca 30 min.
Pensla med ägg och grädda i 250° 8-10 min.



söndag, februari 10, 2013

Trifle med jordgubbsgelé



Grunden till den här efterrätten är trifle som är en populär dessert i Storbritannien och Australien. När vi var små gjorde mamma den ofta i olika varianter. Det är en enkel lager-på-lager tårtdessert med lager av gelé, vaniljkräm, kaka, frukt, och grädde. Mamma brukar servera den i en stor skål. Desserten kan göras 1 dag före servering. I helgen blev det trifle hos oss. Jag serverade det i glas. Det här receptet blir också mitt bidrag till Månadens sötsak med temat 70-tal hos Söta saker.

Till 4 portioner:
4 tjocka skivor sockerkaka
1 banan
2 dl vispgrädde
2 msk pistagenötter
Vaniljkräm
3 äggulor
2 msk strösocker
4 dl mjölk
1 vaniljstång (eller 1 msk vaniljsocker)
1 msk potatismjöl
Jordgubbsgelé
1 dl jordgubbssaft (eller annan bärsaft)
3 dl vatten
4 st gelatinblad

Gör så här:
Jorgubbsgelé: Lägg gelatinblad i kallt vatten tills de mjuknar. Värm jordgubbssaft tillsammans med vatten i en kastrull. Ta upp de mjuka gelatinbladen, krama ut vattnet. Rör ner gelatinbladen i den varma saften under omrörning. Häll saftblandingen i glas eller skålar. Låt stelna i kylen i ca 2 timmar.

Vaniljkräm: Dela vaniljstången och skrapa i kärnorna i en kastrull. Blanda i de övriga ingredienserna och vispa ihop för hand. Låt blandningen sjuda, samtidigt som du vispar, tills krämen tjocknar. Var försiktig och låt blandningen inte koka eller brännas i botten. Låt den sedan svalna något.

Skiva bananen och lägg på den stelna gelén. Dela sockerkakan i tärningar och lägg dem på bananskivorna. Häll krämen ovanpå kakan. Ställ i kylskåp tills desserten ska serveras, men minst i ca 3 timmar.

Om du vill så kan du vid servering garnera med vispad grädden och strö över lite pistagenötter.

lördag, februari 02, 2013

Kardemummakaka hos Söta saker



Som ni vet så brukar jag lämna in bidrag till Månnadens sötsak hos Therésia Ernborgs blogg Söta saker. Under januari månad handlade bidraget om mjuka kakor och mitt bidrag var en underbar kardemummakaka. En av bilderna jag tog på kakan kan ni se på dagens inlägg hos Söta saker.


För drygt en månad sedan investerade jag i en ny kamera, en Nikon D3200 och ett bra macro opektiv (Tamron SP AF 90mm f/2,8 Di Macro, motorized). Det är mycket roligare att ta kort nu. Jag har inte lärt mig alla finesser än men jag tycker att mina matbilder är mycket finare nuförtiden.


Nikon D3200

Tamron SP AF 90mm f/2,8 Di Macro, motorized