torsdag, mars 28, 2013

Påskmat - Kasan kababi


Den här maträtten brukar vi äta på påskdagen. I den kristna kalendern så är den här veckan sista veckan under 40-dagars fastan innan påsk. Många väljer att fasta genom att inte äta kött, fisk, ägg eller mjölk. Därför firar man påsken med den här maträtten som är snäll mot magen. Till den brukar vi servera både ris och bröd (tunt Libanesisk bröd som torkas i ugnen). Kasan kababi kan serveras som soppa tillsammans med bara bröd. Bryt bröd i mindre bitar och häll på soppan inklusive köttet. Ringla över yoghurtsås.

Jag älskar äta den tillsammans med ris och bröd. Då brukar jag lägga upp ris, sedan bröd och häller sedan soppa tillsammans med kött. På det brukar jag ringla youghurtsås. Till 6 portioner behövs:

4-5 bitar framdel av lamm med ben
5 msk olja
1 msk salt
2 msk gurkmeja
3 l vatten
Yoghurtsås:
3 dl yoghurt
1 tsk salt
1 pressad vitlöksklyfta 

Gör så här:
Häll vattnet i en gryta tillsammans med köttet. Koka upp, sänk temperaturen och låt sjuda i ca 45 minuter. Ta bort skum när det kommer upp till ytan. Spara köttbuljongen.
Värm oljan och stek köttbitarna och gurkmejan under omrörning. När köttet fått en fin stekytan tillsätt salt och 1 liter köttbuljong. Komplettera med vatten om volymen buljong är mindre än 1 liter. Låt sjuda med lock i ca 30 minuter. 
Gör i ordning yoghurtsåsen genom att blanda yoghurt, salt och vitlök i en skål.



1 kommentar:

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.