söndag, februari 10, 2013

Trifle med jordgubbsgelé



Grunden till den här efterrätten är trifle som är en populär dessert i Storbritannien och Australien. När vi var små gjorde mamma den ofta i olika varianter. Det är en enkel lager-på-lager tårtdessert med lager av gelé, vaniljkräm, kaka, frukt, och grädde. Mamma brukar servera den i en stor skål. Desserten kan göras 1 dag före servering. I helgen blev det trifle hos oss. Jag serverade det i glas. Det här receptet blir också mitt bidrag till Månadens sötsak med temat 70-tal hos Söta saker.

Till 4 portioner:
4 tjocka skivor sockerkaka
1 banan
2 dl vispgrädde
2 msk pistagenötter
Vaniljkräm
3 äggulor
2 msk strösocker
4 dl mjölk
1 vaniljstång (eller 1 msk vaniljsocker)
1 msk potatismjöl
Jordgubbsgelé
1 dl jordgubbssaft (eller annan bärsaft)
3 dl vatten
4 st gelatinblad

Gör så här:
Jorgubbsgelé: Lägg gelatinblad i kallt vatten tills de mjuknar. Värm jordgubbssaft tillsammans med vatten i en kastrull. Ta upp de mjuka gelatinbladen, krama ut vattnet. Rör ner gelatinbladen i den varma saften under omrörning. Häll saftblandingen i glas eller skålar. Låt stelna i kylen i ca 2 timmar.

Vaniljkräm: Dela vaniljstången och skrapa i kärnorna i en kastrull. Blanda i de övriga ingredienserna och vispa ihop för hand. Låt blandningen sjuda, samtidigt som du vispar, tills krämen tjocknar. Var försiktig och låt blandningen inte koka eller brännas i botten. Låt den sedan svalna något.

Skiva bananen och lägg på den stelna gelén. Dela sockerkakan i tärningar och lägg dem på bananskivorna. Häll krämen ovanpå kakan. Ställ i kylskåp tills desserten ska serveras, men minst i ca 3 timmar.

Om du vill så kan du vid servering garnera med vispad grädden och strö över lite pistagenötter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.