söndag, maj 13, 2012

Shackalamma - sandkakor

Muggarna och fatet är handtillverkade av min mor.

Shackalamma är väldigt goda kakor som jag kallar sandkakor på svenska. De smälter i munnen och har en härlig smak. De fanns med i senaste nummer av tidningen Hembakat. Till 50 st behöver du fökjande:

500 g osaltat smör, rumstemperatur
3 dl strösocker
1,5 dl olja
Ca 1 kg rågsikt
1 tsk kardemumma
1 ägg
Garnering:
1 dl skållad mandel

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och olja poröst tills färgen ändras. Tillsätt socker och vispa. Tillsätt ägg och fortsätt vispa. Tillsätt mjöl och kardemumma och arbeta ihop degen. Forma kakor med två skedar och lägg de på smord plåt eller bakplåtspapper. Tryck ner en mandel i varje kaka. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt kallna.