fredag, mars 30, 2012

Kladdkaka


Min fyråriga Anna och jag gillar choklad och vi har just nu fastnat för kladdkaka så vi har bakat den flera gånger senaste två veckorna. Det är ju jätte enkelt att baka och himla gott att äta. Vi har tillsatt valnötter som ger en härlig smak. Kakan blir mitt bidrag till mars månadens sötsak i Söta saker där temat är personligtTill fyra portioner behövs det:

2 ägg
2.5 dl socker
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker100g smält smör
1 dl mjöl
1/2 tsk salt

2 msk kokosflingor
1 dl valnötter, grovhackade

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en form och strö kokosflingor. Vispa ägg och socker tills det blir poröst. Blanda samman med resten av ingredienserna. Häll ner smeten i formen. Grädda i 15-20 minuter beroende på hur kladdig kladdkaka du vill ha. Låt svalna och servera med grädde eller vaniljglass.

torsdag, mars 22, 2012

Potatissallad



I kväll blev det potatissallad till maten. Jag hade god fetaost till det och härliga svarata oliver. Den här salladen passar utmärkt till grillat kött, kyckling eller fisk. Salladen kan serveras ljummen eller kall.

Till 4-5 portioner:
1 kg potatis
1 liten skivad rödlök
rejält med grovhackad bladpersilja
Dressing:
4 msk olivolja
3 msk citronsaft
1 tsk salt
1 tsk chilipeppar, het
1 krm svartpeppar

Gör så här:
Blanda ihop dressingen. Skrubba, skala och koka potatisen i lättsaltat vatten. Dela potatisen i bitar. Tillsätt bladpersilja, lök och dressing. Vänd runt ordentligt.

onsdag, mars 14, 2012

Mellfof - auberginegryta




Mellfof, betyder ihoprullad. Den här rätten är en av mina favoriter. Jag serverar gärna den med festris, bröd och grönsakssallad.

Till 4 portioner:
3 långa och stora auberginer (ca 1 kg)
Olja till stekning
4 tomater

Fyllning:
500 g lammfärs
1 liten finhackad gul lök (80 g)
4 - 6 finhackade medelstora vitlöksklyftor
2 tsk irakisk kryddblandning
1 tsk salt

Tomatsås:
1 dl tomatpuré
1 tsk salt
4 dl vatten

Gör så här:
Skiva auberginen i centimetertjocka skivor. Skala dessutom ett spår på den översta och understa skivornas yttersidor. Salta auberginen med 2 msk salt och låt stå i 1 timme. Då kommer auberginerna suga åt sig mindre olja vid stekningen. Skölj auberginen och torka med en ren handduk. Värm oljan och stek auberginen på båda sidorna. De kan också stekas i ugnen. Pensla då först med olja.
Blanda lammfärs, lök, vitlök, salt och kryddor. Lägg lite kött på ena kanten av den stekta auberginen och rulla runt den. Placera den ihoprullade auberginen i en ugnsfast form med väldigt höga kanter. Skiva tomaterna och lägg ovanpå.
Blanda ihop tomatsåsen och häll på de ihoprullade auberginerna. Ställ formen i ugnen i ca 1½ timme på 200 grader. Mellfof kan också lagas i en gryta på spisen under ca 30 minuter

tisdag, mars 06, 2012

Hemmagjord hamburgare


Idag blev det hamburgare till middag. Mina barn äslkar att vara med och laga hamburagre så äldsta sonen Anton var överlycklig idag. Receptet nedan räcker till 4 personer:

Burgare:
800 g nötfärs
1 liten finriven gul lök
4 cm färsk finriven ingefära
1 tsk svart peppar
1,5 tsk salt, eller efter smak
1 tsk chilipeppar
1 ägg

Till servering: 
4 st hamburgarebröd
8 skivor ost
2 st stora tomater, skivade
2 st röd lökar, skurna i ringar
1 st gurka, skivad
1 skivad avokado  
Isbergssallad
Fransk senap

Blanda ihop ingredienserna till hamburgaren i en bunke. Arbeta ihop till en smidig färs. Forma färsen till 4 st lika stora burgare med händerna. Stek i ugnen på ca 250 grader eller i stekpannan. Allra godast blir de när dem grillas på grillen. Servera med tillbehör och en god dressing.

lördag, mars 03, 2012

Vegetarisk dolma, Japrak, Mahshi


Den här maträtten är perfekt att laga ihop med barnen. Mina äldsta barn brukar vilja vara med, de hackar, blandar och fyller grönsakerna. Jag brukar fixa i ordning allt dagen innan och ställer grytan i kylen. Dagen efter kokar jag den i såsen. Vid servering vänd grytan upp och ner på en stor rund tallrik med hög kant. Låt grytan stå kvar i ca 10 minuter innan den tas bort. Servera gärna med bröd och sallad.

Till 8-10 portioner:
ca 40 st. vinblad (konserverade eller färska)
1 squash (ca 200 g)
2 auberginer (ca 400 g)
2 paprikor
2 tomater
4 lökar

Fyllning:
1½ dl olivolja
7 dl ris (t.ex. Basmati)
2½ dl tomatpuré
3 msk paprikapulver, het
3 hackade gula lökar
4 hackade tomater
1 msk salt

Sås:
saft från 1½ citroner
1 msk salt
1 dl olja
4 msk tomatpuré
5 dl vatten

Gör så här:
Ta bort änden på squashen och auberginen och dela i mitten. Salta rikligt och låt stå i ca 2 timmar. Gröp ur squashen och auberginen. Spara skalet och fruktköttet. Skär av löken i rotänden. Skär upp längs med löken på ena sidan in till mitten och låt stå i ca 2 timmar. Lossa sedan försiktigt varje lökvarv för sig. Skär av ett lock av tomaterna och paprikorna och gröp ur. Släng kärnorna och spara fruktköttet och locken. Om vinbladen är konserverade, skölj först och sära sedan försiktigt på dem. Låt rinna av. Om vinbladen är färska är de svåra att rulla ihop. Koka dem tills färgen ändras (cirka 3 minuter). Ta upp och låt rinna av i ett durkslag. Klipp bort eventuella själkar på bladen. Tvätta riset och blötlägg i ca 20 minuter. Häll bort blötläggningsvattnet.
Fyllningen: Hacka allt sparad fruktkött. Blanda tomatpuré, irakisk kryddblandning, paprikapulver, olivolja och salt. Tillsätt ris, tomat och fruktkött.

Dolma: Använd en stor kastrull och lägg ett lager med vinblad i botten.
Lägg ett vinblad på en ren skärbräda med den blanka sidan nedåt. Lägg en matsked fyllning i mitten, vik in sidorna och rulla ihop bladet hårt från stjälkänden. Lägg dolman i en kastrull med stjälkänden nedåt tätt ihop i lager.
Fyll sedan med en ¾-del av aubergine- och squashskalen med fyllningen. Fyll inte helt eftersom riset kommer att svälla när det kokas. Sätt ihop auberginen med squashen. Fyll tomaterna och paprikorna med fyllningen och sätt på de sparade locken. Grönsakerna ska stå upp.
Lägg en uppochnervänd tallrik över så att dolmarna hålls på plats under kokningen. Sätt på locket, koka upp, sänk värmen och låt sjuda i ca 1 timme med lock. Ta bort tallriken och låt vila i kastrullen i ca 15 minuter.