onsdag, mars 14, 2012

Mellfof - auberginegryta




Mellfof, betyder ihoprullad. Den här rätten är en av mina favoriter. Jag serverar gärna den med festris, bröd och grönsakssallad.

Till 4 portioner:
3 långa och stora auberginer (ca 1 kg)
Olja till stekning
4 tomater

Fyllning:
500 g lammfärs
1 liten finhackad gul lök (80 g)
4 - 6 finhackade medelstora vitlöksklyftor
2 tsk irakisk kryddblandning
1 tsk salt

Tomatsås:
1 dl tomatpuré
1 tsk salt
4 dl vatten

Gör så här:
Skiva auberginen i centimetertjocka skivor. Skala dessutom ett spår på den översta och understa skivornas yttersidor. Salta auberginen med 2 msk salt och låt stå i 1 timme. Då kommer auberginerna suga åt sig mindre olja vid stekningen. Skölj auberginen och torka med en ren handduk. Värm oljan och stek auberginen på båda sidorna. De kan också stekas i ugnen. Pensla då först med olja.
Blanda lammfärs, lök, vitlök, salt och kryddor. Lägg lite kött på ena kanten av den stekta auberginen och rulla runt den. Placera den ihoprullade auberginen i en ugnsfast form med väldigt höga kanter. Skiva tomaterna och lägg ovanpå.
Blanda ihop tomatsåsen och häll på de ihoprullade auberginerna. Ställ formen i ugnen i ca 1½ timme på 200 grader. Mellfof kan också lagas i en gryta på spisen under ca 30 minuter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.