lördag, februari 04, 2012

Burgol, burghul, bulgur, etc.


Burgol, burghul, bulgur, etc. (olika namn för samma sak) härstammar från mellanöstern och framställs av vetekorn som förkokats, torkats och krossats. Burgol liknar couscous men burgol är mer fiber- och näringsrikt eftersom i den bevaras en större del av vetekornen. Burgol går fort att tillaga och smakar gott. Den tillagas på olika sätt, det här receptet är en variant.

5 dl burgol, gärna grov
5 msk olja
5 dl vatten
3 msk tomatpuré
½ finhackad gul lök
3 tsk salt
100 g nudlar

Gör så här:
Värm oljan och stek löken tills den får gyllenbrun färg. Tillsätt burgol, nudlar och stek tillsammans med löken. Tillsätt tomatpuré och stek lite. Tillsätt vatten och salt. Rör om. När vattnet börjar koka sänk temperaturen och låt sjuda med lock. När vattnet har kokat bort, sänk temperaturen ytterligare, rör om och låt stå med lock i ca 15 minuter.


3 kommentarer:

  1. Vi äter både couscous o bulgur hemma. Roligt att se någon annanvariant!!

    SvaraRadera
  2. Älskar bulgur! Brukar även steka med tomat :-) /Caroline

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.